Składniki:
- Szynka wieprzowa 3 kg
- Naturalna Przyprawa do mięs Knorr 3 łyżeczki
- Goździki 1 łyżka
- Miód 50 g
- Sok pomarańczowy0.25 l
- Brandy100 ml
- Oliwa 10 mlSposób przygotowania:
1. Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj
całą górną powierzchnię mięsa.
2. Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powtykaj całe goździki.
3. Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem i
brandy.
4. Przełóż następnie szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak
przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika do 140 stopni na około 3 godziny.
Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Podawaj na ciepło, jak i zimno.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz