środa, 22 czerwca 2016

Szynka w miodzie z goździkami


        
Składniki:
  • Szynka wieprzowa 3 kg
  • Naturalna Przyprawa do mięs Knorr 3 łyżeczki
  • Goździki 1 łyżka
  • Miód 50 g
  • Sok pomarańczowy0.25 l
  • Brandy100 ml
  • Oliwa 10 ml
      
     Sposób przygotowania:

    1. Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj
    całą górną powierzchnię mięsa.
     
    2. Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powtykaj całe goździki.
     
    3. Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem i
    brandy.
     
    4. Przełóż następnie szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak
    przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika do 140 stopni na około 3 godziny.
    Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Podawaj na ciepło, jak i zimno.

    Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz