środa, 20 maja 2015

Przepis na Nugat

Składniki:
5 białek
35 dag cukru
22 dag miodu
1 łyżeczka octu
20 dag łuskanych orzechów laskowych
20 dag łuskanych orzechów włoskich
2 wafle

 Przygotowanie:
Z cukru, 2/3 szklanki wody i octu ugotować syrop, za kroplą spuszczoną z łyżki powinna ciągnąć się nitka syropu. Potem dodać miód i mieszając znowu gotować „do nitki”. Białka należy ubić na sztywno i cały czas ubijając, wlewać do piany cienką strugą bardzo gorący syrop. Następnie ustawić naczynie na garnku z wrzącą wodą i ubijać tak długo, aż masa stanie się gęsta i przestanie się ciągnąć. Bardzo trudno dokładnie określić czas ubijania, ale zwykle ta czynność zajmuje nie mniej niż 45 minut. Orzechy posiekać na grube kawałki i lekko uprażyć na patelni, następnie ostudzić i wymieszać z masą. Nugat wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem i przykryć go drugim waflem. Całość obciążyć deską kuchenną oraz wstawić do lodówki. Spożywać następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz