piątek, 8 lutego 2019

Miodówka


Na blogu o pszczelarstwie nie mogło zabraknąć jakiegoś przepisu na alkohol miodowy. Więc tutaj wam podaje wam mój przepis na miodówkę:
  • 0,5 L spirytusu 
  • 0, 5 L miodu 
  • 0,5 L wody (może być mineralna, źródlana)
  • 4 duże cytryny
Wlewamy wodę do garnka i dajemy do niej miód. Całość podgrzewamy, ale delikatnie. Głównym zamysłem tego jest to by woda rozpuściła miód. Więc NIE GOTUJEMY !!!

Gdy mamy już roztwór wody z miodem, dodajemy do niej wyciśnięte cytryny i dodatkowo wcześniej wyparzoną, startą z niej skórkę. Jeśli troszkę miąższu będzie to się nie przejmujcie.

Jak już to wszystko wystygnie dopiero dajemy spirytus, by nam alkohol nie wyparował. Polecam to wystawić na zewnątrz w zimę, lub do piwnicy pod pokrywką. Tylko nie w lato, bo pszczółki nam zwabi zapach miodu. I gdy dodamy spirytus i wymieszamy wszystko, od razu rozlewamy do butelek. I im dłużej nasza miodówka będzie stała, tym łagodniejszy smak będziemy mieli.

3 komentarze:

  1. Jeden lub dwa kieliszki po całym dniu to świetna opcja. Obniżą kortyzol i pozwolą na lepszą regenerację. Kluczem do sukcesu jest umiar. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka ciekawostka o pszczołach i ich komunikacji, może Cię zaciekawi. Podobno (cytuję) "przebywające w ulu pszczoły wprawiają skrzydła w drgania o określonej częstotliwości. To może być jeden z elementów ich systemu komunikacji".

    https://jupi-tupi.pl/pszczoly-sa-bardzo-rozgadane-naukowcy-poznali-zrodlo-ich-dzwieku/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki trunek to niebo dla podniebienia w długie, jesienne wieczory. Do tego dobra książka, kominek i pełnia szczęścia. Oczywiście o miłym towarzystwie nie wspomniałem ��

      Usuń