niedziela, 22 listopada 2015

Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Składniki:
  • Cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • ziemniaki (2 kg)
  • mak (2 szklanki)
  • miód (do smaku)
  • rodzynki (100 g)
  • suszone morele (100 g)
  • suszone śliwki (50 g)
  • orzechy laskowe (10 g)
  • mleko (2 L) 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę.
  2. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki, które następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem.
  3. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.
  4. Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  5. Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej.
  6. Do tak przygotowanego maku dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.
  7. Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.
  8. Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęste dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym i miodem.
Źródło:  https://www.winiary.pl/przepis.aspx/137821/ziemniaczane-kluseczki-z-makiem-miodem-i-bakaliami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz