- Cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- ziemniaki (2 kg)
- mak (2 szklanki)
- miód (do smaku)
- rodzynki (100 g)
- suszone morele (100 g)
- suszone śliwki (50 g)
- orzechy laskowe (10 g)
- mleko (2 L)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę.
- Z powstałej masy uformuj małe kuleczki, które następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem.
- Ugotowane kluseczki odstaw na bok.
- Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
- Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej.
- Do tak przygotowanego maku dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.
- Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.
- Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęste dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym i miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz