czwartek, 22 stycznia 2015

Sernik z miodem, cynamonem i orzechami

Tak sobie pomyślałem że fajnie by było powiązać troszkę kuchnie do mojego bloga. W końcu większość produktów pszczelich jest związana z przemysłem spożywczym. Więc od czasu, do czasu będę tutaj zamieszczał jakieś przepisy które mają w swoim składzie produkty właśnie pszczele.



Składniki na spód:
  • 140 g ciastek pełnoziarnistych (typu digestive)
  • 50 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Ciastka pokruszyć lub zmielić blenderem. Dodać masło, cynamon, wymieszać. Dno tortownicy o  średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie gotową masą ciasteczkową, wyrównać.

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 200 g miodu (można dać pół na pół z golden syropem)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jaja
  • posiekane orzechy: do posypania po wierzchu sernika, mogą byc podprażone
Twaróg zmikować, powoli dodawać jaja, po każdym miksując. Wlać miód, zmiksować. Dodać mąkę, cynamon, ewentualnie cukier. Gotową masę (będzie bardzo rzadka) wylać na ciasteczkowy spód. Na górę delikatnie wysypać warstwę posiekanych orzeszków (dowolnych).
Piec około 70 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć folią, jakby zbyt szybko 'łapało' kolor'. Ostudzić, włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki, lub na całą noc.

Źródło; http://www.mojewypieki.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz